Mijn Boek:

Boeket voor zakenvrouwen

Referenties
Lusine Grigoryan - Koraalcoaching.nl

Aleid is heel betrokken en professioneel, begrijpt je worstelingen en denkt in oplossingen.

"Het online programma van Aleid heeft me geholpen om goed inzicht te krijgen in het echt ondernemen en ‘een beetje zzp-en’."

Lusine Grigoryan

www.lusin.nl

Een irritant mens is een mooi cadeau

irritant mens
Deze uitspraak kwam ik tegen op de Coachingskalender. In eerste instantie denk je niet direct aan ‘een mooi cadeau’ als je de tekst leest. Toch werkt het wel zo. Wat voor de één een kwaliteit is, waar hij of zij goed in is, is voor de ander een uitdaging. Er valt iets van te leren. Nou is irritant zijn op zich niet direct een kwaliteit, maar ervaar jij het zo, omdat de kwaliteit van die ander te ver doorschiet en het een valkuil wordt. Een valkuil is altijd een doorgeschoten kwaliteit, en wordt als iets negatiefs ervaren. Daarmee komt de doorgeschoten kwaliteit van de een in de allergiezone van de ander. En die ander ervaart dit dan vervolgens als iets irritants, iets waaraan hij zich ergert. Daniel Ofman heeft met deze mechanismen zijn theorie van de kernkwadranten ontwikkeld.

Ook al ervaar je het gedrag van de ander als irritant, diep in je hart zou je ook wel een beetje van dit gedrag willen hebben, je kunt er dus van leren. Voorbeelden:

  • Je bent zelf altijd heel actief (kwaliteit) en je ergert je aan luie mensen (jouw allergie)
  • Je bent zelf bescheiden van aard (kwaliteit) en je ergert je aan dominante mensen (allergie)
  • Je bent zelf heel zorgzaam (kwaliteit) en je ergert je aan egoïstische mensen (allergie)

Nu wil je in deze voorbeelden niet graag lui, dominant of egoïstisch worden, maar wel een ‘beetje’. Hoe zit dat dan? Lui, dominant en egoïstisch zijn de valkuilen van die ander, een teveel van het goede dus. En daarom in jouw ogen irritant. Daaronder liggen kwaliteiten als relaxed zijn, jezelf profileren en goed je eigen grenzen kunnen bewaken. En dat zijn voor jou de uitdagingen die jij soms ook best eens zou willen hebben.

In onze volgende netwerkmiddag op 21 juni gaan we met de theorie van de kernkwadranten praktisch aan de slag. Je leert je eigen talenten te ontdekken en ook hoe je je uitdagingen kunt ontwikkelen. Door deze kennis direct toe te passen bij het netwerken heb je er gelijk al profijt van.

dit veld niet invullen s.v.p.

Reageer op dit artikel

*