Mijn Boek:

Boeket voor zakenvrouwen

Referenties
Lusine Grigoryan - Koraalcoaching.nl

Aleid is heel betrokken en professioneel, begrijpt je worstelingen en denkt in oplossingen.

"Het online programma van Aleid heeft me geholpen om goed inzicht te krijgen in het echt ondernemen en ‘een beetje zzp-en’."

Lusine Grigoryan

www.lusin.nl

Wabi Sabi en Kintsugi

wabi sabi en kintsugi

Wabi Sabi:

Meten is weten:

Beperk het betalen van centen om zo te kunnen leven van je talenten.

Geld is een middel om in deze wereld zaken te bereiken. Er zijn vaak verschillende redenen waar we geld voor nodig hebben. Wat heb je nodig? Hoe kun je zoveel mogelijk rendement halen uit je geld?

Je levensstijl en beroepskeuze zijn deels maakbaar en deels afhankelijk van omstandigheden: gewoon geluk of pech hebben.

In Japan bestaat de esthetiek-filosofie wabi sabi. Dit houdt globaal in: het leven is niet altijd maakbaar, het leven is niet perfect, tijdelijk vergankelijk en incompleet. Je zou van deze informatie depressief kunnen raken, zeker in onze tijd waarbij we veel eisen van het leven en onszelf. Het leven moet perfect zijn, wij moeten perfect zijn. We willen een perfect beeld naar buiten uitstralen. Dat kan ons verlammen en langzaam kapot maken.

Kintsugi:

Nog een nieuw woord voor mij, het is ook een Japans woord. De methode werd in de 15e eeuw geïntroduceerd toen Japanse shogun Ashikaga Yoshimasa een gebroken theekom liet repareren maar niet tevreden was met het resultaat. En toen werd bedacht dat je de barst ook juist kon laten zien, benadrukken, met trots tonen door het te lijmen met een goud-, zilver- of platinapoeder.

Bij het schrijven bedenk ik me ineens dit heb ik eerder in een andere vorm ergens opgeschreven. Na een tijdje zoeken vond ik het in mijn gedachtenboekje terug, zelfs helemaal voorin. Ik wil het jullie niet onthouden het was een stuk uit een songtekst van Leonard Cohen (zie foto met songtekst), nou waarschijnlijk heeft die Cohen ook ooit iets gelezen over Wabi Sabi en Kintsugi.

Dit jaar hebben Aleid en ik kennisgemaakt met een bewezen hulpmiddel om positief vanuit de Wabi sabi en Kintsugi leer je imperfectie perfect in te zetten voor je doel. We hebben ons laten scholen en kunnen ons nu gecertificeerde TMA deskundigen noemen. Je krijgt met behulp van de TMA analyse een blauwdruk van je drijfveren en talenten en nog veel meer.

Zoals ik eerder aangaf meten is weten. En dan komt het doen, hoe vertel je in korte tijd wie je bent, wat je voor de ander wilt betekenen. Hoe regel je de financiële zaken? Ga je dat zelf doen, of besteed je het volledig uit?

Wat past bij jou, om zo goed mogelijk jouw doelen en wensen te realiseren?

Ik heb geprobeerd middels de Wabi Sabi en Kintsugi-leer het inzicht te geven dat we zelf al goed genoeg zijn en we kunnen genieten van het proces om te bereiken wat mogelijk is.

Reden om gewoon te beginnen met je eigen presentatie.

Groeten en graag tot ziens,
mijn gastschrijver: Corrie Rottiné-Koning van www.rottine-koning-consultancy.nl

Reageer op dit artikel

*