Mijn Boek:

Boeket voor zakenvrouwen

Referenties
Lusine Grigoryan - Koraalcoaching.nl

Aleid is heel betrokken en professioneel, begrijpt je worstelingen en denkt in oplossingen.

"Het online programma van Aleid heeft me geholpen om goed inzicht te krijgen in het echt ondernemen en ‘een beetje zzp-en’."

Lusine Grigoryan

www.lusin.nl

Wil je followers of buren?

followers of buren

In haar boek “Ambitie”, adviezen voor ondernemers beschrijft Annemarie van Gaal de inner en outer circle van zakelijk netwerken. De inner circle bestaat uit zakelijke relaties die je goed kent, die je persoonlijk hebt ontmoet en met wie je regelmatig contact hebt. De outer circle bestaat uit meer vage zakelijke contacten. Dit kunnen zelfs mensen zijn die je nog nooit hebt ontmoet. Veel contacten op social media zijn outer-circle contacten.

Contacten uit beide circles zijn van belang. De relaties uit je inner circle zijn mensen op wie je gemakkelijk een beroep kunt doen. Als je bijvoorbeeld een referentie nodig hebt of hulp bij het beoordelen van je concept-boek, dan benader je iemand uit je inner circle. Algemenere vragen kun je aan je outer circle voorleggen: ’ Wie heeft er ervaring met computerprogramma x?  of wie uit mijn netwerk weet waar je product y geschikt kunt aanschaffen? ‘

In mijn Netwerktrainingen laat ik deelnemers vaak een lijst maken van netwerken waar ze deel van uitmaken. Behalve een indeling in inner en outer circle kun je netwerken namelijk ook indelen in privé en zakelijk. Vaak sta je er niet bij stil dat je lid  bent van heel veel verschillende netwerken en als je ze gaat opschrijven zijn het er altijd meer dan je denkt.
Voorbeelden van netwerken:

 • familie
 • buren
 • sportvereniging
 • vrienden
 • de groep ouders van de school van je kinderen
 • (oud) studiegenoten
 • een vrijwilligersvereniging
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Instagram
 • (oud)collega’s
 • een Kerk
 • een of meer zakelijke netwerkclubs
 • een projectgroep op je werk
 • een whatsappgroep met een gezamenlijke activiteit
 • enzovoort

Deze netwerken zijn privé, zakelijk of een mix van beide. Mijn ervaring is dat je vrienden ook zakelijke contacten kunnen worden en zakenrelaties kunnen vrienden worden. Wat mij betreft is die indeling niet zo strak en kan iedereen uit elk netwerk waardevol zijn. Uiteraard is er ook vaak overlap en zijn mensen zowel online-als offline relaties.

Ik pleit er dan ook voor om inner en outer circle, privé en zakelijk netwerk, online en offline naast elkaar te koesteren. Zowel persoonlijk als op afstand je contacten onderhouden en uitbreiden levert je een consistent, kwalitatief en kwantitatief goed netwerk op.

Wil je je netwerk op een vernieuwende praktische manier verder uitbreiden? Reserveer dan vast dinsdagmiddag 21 november in je agenda. In de volgende nieuwsbrief komt er meer informatie over het thema en de inhoud.

Reageer op dit artikel

*